Ukraina esimese fine-dining restorani Mirali looja ja peakokk. Tunnustatud maineka “50Best discovery” poolt ja nimetatud üheks eredamaks täheks Ukraina restoranimaastikul. Uue Ukraina köögi teerajaja. 2019. aasta sügisel täiendas oma teadmisi Kopenhaageni restoranis Amass – mis oli jätkusuutliku restorani kontseptsiooni suunanäitajaid kogu maailmas.
Mirali on Ukraina esimene fine-dining restoran, mille kavandas ja lõi kokk Mirali Dilbazi ning mis avati 15. novembril 2021. Sellel on täiesti avatud köök, mis põhineb hooajalisuse, kohalike koostisosade ja jäätmevaba tootmise põhimõtetel.
Restoran asub Kiievi ajaloolise Podili linnaosa tööstuspiirkonnas, endises pakenditehase garaažis. Kaubagaraaž läbis täieliku renoveerimise, kuid koha tööstuslik õhkkond on säilinud. Seega on sissepääsu juures šaht, mis on muudetud kääritamiskeldriks, kõrged laed ja originaalsed betoonkonstruktsioonid, samas kui restorani klaasist seintega fassaad on avatud.
Restorani mis tahes lauas istuv külaline saab alati hea vaate ja jälgida nii linna liikumist läbi akende kui ka toiduvalmistamise protsessi köögis.
Kääritamisel on Mirali ökosüsteemis eriline koht. See võimaldab meeskonnal teha kõige silmapaistvamaid eksperimente ja saavutada harva leitud maitseid. Sel aastal laiendas restoran teadus- ja arendustegevuse kööki, mis toodab umebosh’i kohalikest ploomidest ja aprikoosidest, laktofermenteeritud Jaapani quince’i, katsuobushi’t harilikust pakslaubast, scoby’t, moosi, mullet caviar bottarga’t, erinevaid garum’eid, shoyu’t ja miso pastasid. Mirali kasutab ainult kohalike mahepõllumeeste toiduaineid. Kooskõlas jäätmevaba ideoloogiaga taaskasutatakse kogu müümata leib amazake’ks ja miso pastaks.
70% restoranis kasutatavatest toodetest kasvatatakse orgaaniliselt või ei kahjusta keskkonda vastavalt restorani sisemistele standarditel. Jälgitakse reeglit, mille kohaselt ostetakse veise- ja linnuliha väikestelt kohalikelt põllumajandustootjatelt, kes ei piira veiste liikumist ja annavad neile vabaduse karjamaadel liikuda. Samuti tellib restoran ainult vähemalt 5-aastasied piimalehmi ja võtab vastu kogu looma, vältides nii raiskamist. Kala ja mereannid on pärit tuttavatelt kaluritelt, kes ei kasuta võrke, või kasvandustest, mis järgivad rahvusvahelisi standardeid ning eelistavad katsetatud ja heakskiidetud sööta. Kaalutakse pikalt lagunevate tarbekaupade, nagu toidukile, pärgamendipaberi, fooliumi ja prügikottide, kasutamist.
Mirali Dilbazi on kokk ja Mirali restorani kaasasutaja. Ta on sündinud Aserbaidžaanis, kuid elanud suurema osa oma elust Ukrainas. Enne oma restorani avamist Kiievis töötas ta 4 aastat kokana Khata Podoprihoras – oma aiaga äärelinna restoran-hotellis. 2019. aasta sügisel oli ta praktikal Kopenhaagenis Amassis.
Olena Lysytska on Mirali restorani peadirektor ja vastutab kogu külaliste kogemuse, turunduse ja kommunikatsiooni eest. 2022. aasta kevadel korraldas Olena koos Billy Wagneri suure toetuse ja Mirali Dilbazi kaasamisega Saksa Mirali heategevusreisi, mille käigus korraldati 7 õhtusööki parimates restoranides – Nobelhart&Schmutzig , Mrs.Robinson’s, Maximilian Lorenz, Mural, 100/200, Horvath, Gustav ja Weinsinn.
Anton Yatsuk on Mirali restorani sous chef, kes töötas koos Mirali Dilbaziga Khata Podoprihoras ja kes kahtlemata toetas Miralit tema restoranis.
Maria Ovramenko on teenindusjuht, kes on töötanud Mirali restoranis alates selle avamisest.
Mirali restorani filosoofia ja lähenemine põhinevad kahel aluspõhimõttel: kokk Mirali Dilbazi ja tema meeskond pööravad erilist tähelepanu toodete kvaliteedile ja sellele, kes neid kasvatab. Enne restorani avamist veetis meeskond aasta, otsides parimaid põllumehi, kes jagavad samu põhimõtteid. Menüü loomisel on üheks oluliseks teguriks erinevatest kultuuridest saadud kogemus ja seos Aserbaidžaanis sündinud koka Mirali juurtega. Sellepärast võib menüüst leida dolma XO-kastme ja suzme’ga või Khersoni kuivatatud tomati tomatimeega Mirali magusate Bakuu tomatite mälestuse auks.
Mirali köök on tihedalt seotud permakultuuriga, kus erinevad taimed kasvavad üksteisega harmoonias samal ajal samas kohas. Kokk Mirali näeb oma toitu restoranis permaköögina, kuna tema lähenemine on tihedalt seotud taimekasvatuse lähenemisviisiga. Roogasid valmistatakse hooajalistest ja kohalikest toodetest, mis on harmoonias ja täiendavad üksteist taldrikul,
maksimeerides iga liigi potentsiaali.
Selline lähenemine on võimalikult keskkonnasõbralik. Mirali kasutab parimaid tehnikaid erinevatest kultuuridest ja maailma osadest, Aasiast Skandinaaviani, kuid valib siiski oma loomingulisuses ainult Ukraina põllumajandustooteid. Ta nimetab seda lähenemist uueks Ukraina köögiks, kus keskendutakse iga koostisosa potentsiaali avamisele.
Restoran on kujundatud avatud ruumina, kus kõik protsessid on läbipaistvad: näete kõiki taldrikule jõudvaid koostisosi oma algses olekus. Kogu meeskond osaleb teeninduses – kokad serveerivad koos kelneritega roogasid, kirjeldades toodete koostisosi ja omadusi.
Restorani menüü on lakooniline ja ehitatud hooajaliste kohalike toiduainete ümber, pöörates suurt tähelepanu majasisestele kääritatud toitudele.
Mirali veinide nimekiri koosneb 1100 erinevast looduslikust veinist (orgaaniline ja biodünaamiline), millest 200 on haruldased ja ainulaadsed. Valiku peamisteks kriteeriumiteks on väike tootmine, spontaanne kääritamine, mitte rohkem kui 70 milligrammi väävlit liitri kohta.
Õhtusöökidel kosutab maitsva toidu kõrval meeli Maryna Bobrova.
Maryna on üks Ukraina väljapaistvamaid viiuldajaid. Ta on lõpetanud Tšaikovski-nimelise Ukraina rahvusliku muusikaakadeemia ja võitnud rohkelt erinevaid Ukraina konkursse. Koostöös Vanessa Mae mänedžeri Mel Bushiga on ta esinenud Inglismaal, Koreas, Hiinas, Prantsusmaal, Maldiividel, Marokos, Saksamaal, Araabia Ühendemiraatides, Šveitsis, Itaalias, Hispaanias ja teistes riikides.
Maryna spetsialiseerub interaktiivsetele esitustele, mis sisaldavad erinevaid žanre, nagu klassikaline muusika, klassikaline crossover, popp, lounge, elektrooniline muusika ja rokk.
Tema viiulimäng pakub elamust, mida Sa iial ei unusta!